Tuddmeg.hu
Wiki, térkép és tudakozó egyben
 

Tuddmeg.hu közösségi (WEB2.0) tudakozó

1. Mi ez?

Ez egy közösségi WEB2.0 (lásd lentebb 3. pont) térképes tudakozó, amely a Google térképre épül.
Célunk, hogy sok hasznos információt tegyünk könnyen hozzáférhetővé bárki számára. Az oldal használatával sok információt lehet, gyorsan, könnyen és nem utolsó sorban, egy helyen elérni. Egy apró bejegyzés is sok embernek tud segítséget nyújtani, ezért ha van néhány jó ötleted, bátran jegyezd be az oldalra!

2. Mi a Google térkép?

A Google csoport kifejlesztett egy térképet, amelyet egyedi alkalmazásokhoz lehet felhasználni.
A térkép még nem teljes, de folyamatosan fejlesztik. (A kisebb települések utcái hiányoznak)

3. Mi az, hogy közösségi (WEB 2.0)?

Azokat az internetes oldalakat nevezik így, amelyek tartalmát nem az üzemeltetők, hanem a felhasználók szerkesztik. Azaz, akár Te is szerkesztheted, ha hibát találsz, vagy ha egy új bejegyzést kívánsz feltenni. Az ilyen oldalakon az üzemeltetők általában moderálják a bejegyzéseket (szükség esetén).

4. Hogyan működik? (pár mondatban)

Adatok böngészése a térképen:
A látható térképszelvényen a keresett kategóriáknak megfelelő helyek jelennek meg. Általában 50-150 darab, a képernyőmérettől és a bejegyzések sűrűségétől függően. Ha belenagyítasz a térképbe (egér görgő), akkor újabb elemek jelennek meg. A bejegyzések súlyozva vannak. Hogy egy bejegyzés milyen nagyításnál jelenik meg, az függ a súlyától és a környezetében lévőkétől is.

Adatok szerkesztése:
Háromféle bejegyzés lehet: publikus, privát és zárolt. Alapvetően minden bejegyzés publikus, azaz bárki bármit szerkeszthet, létrehozhat. A valós életben azonban a legtöbb helynek van gazdája, felelőse. Ezek az emberek igényt tarthatnak a saját érdekeltségű helyek kizárólagos szerkesztésére. Aki ilyen igénnyel fordul hozzánk, annak biztosítani tudjuk ezt a jogosultságot. (Hamarosan egy apróhirdetés jellegű szolgáltatást is beépítünk a rendszerbe, ahol hely szerint lehet keresni ingatlant, állást, stb. Ezek a hirdetések is privát bejegyzések lesznek, csak a hirdető szerkesztheti). A zárolást csak speciális esetekben alkalmazzuk, pl.: a Parlament bejegyzése különösen alkalmas arra, hogy a felhasználók „kellemetlen” kifejezéssekkel illessék az ott dolgozókat. Ilyenkor zárolással lehet elejét venni a tömeges és lényegtelen beszólásoknak.
A fórum és a linkgyűjtemény a privát és a zárolt elemek esetén is nyitott marad.

5. Szándékos rongálás, vandalizmus?

Több módon védekezünk a tartalom rongálása ellen.
A szerkesztés során biztonsági mentéseket készítünk, így a korábbi állapotok könnyen visszaállíthatóak.
A moderátorok igyekeznek ellenőrizni a szerkesztett elemeket, és szükség esetén helyreállítják azokat.
A korábbi állapotokat a felhasználók is vissza tudják állítani, a szerkesztés során (előzményekre kattintva).
Hasonló oldalak tapasztalatai alapján, a tartalmat rongálók száma csupán 1-2 százalékra tehető, így az okozott károk nem jelentősek és könnyű helyreállítani.